Een betonnen micro hostel in China

Een betonnen micro hostel, dat klinkt niet heel gezellig. Dat zou kunnen kloppen, in dit ontwerp zijn veel koude materialen toegepast. Ik, op zijn tijd, hou daar wel van. Ik ben wel gek op beton en strakke lijnen. Het brengt een bepaalde mate van kalmte en rust met zich mee. Of noem het sereenheid, als dat een woord is. Het is iets waar Japanse en Scandinavische architecten heel goed in zijn.
 
En die Chinezen, die ga ik goed in de gaten houden! Ze doen het goed in de economische wereld al en wie weet binnenkort ook de architectuur-wereld. Een kleine periode terug was China met betrekking tot moderne architectuur vaak kolossaal, extreem, groots en grof. Maar als ik naar het hostel in Beijing kijk, zie ik sinds een paar jaar steeds meer Zweedse en Japanse sferen terugkomen. En altijd, als de Chinezen iets beginnen, doen ze het goed.
 
Chinese architect Zhang Ke van studio ZAO/standardarchitecture heeft een kleine hostel gecreëerd midden in een eeuwenoude wijk in Beijing. Het hostel is bestaat uit een aantal betonnen kamers die samen een kleine patio/steeg creëren. De eeuwenoude hutongwijk staat bekend om de kleine steegjes en binnenplaatsjes die nauw op elkaar staan. Het doel van de architecten was om in deze nauwe locatie een modern hostel te ontwerpen. De hostel is ook onderdeel van het Micro Hutong Renewal project. De beton constructie van de hostel is een unieke mix van beton en chinese inkt. Deze mix is in houten mallen verwerkt waardoor de houtnerf in de constructie is ontstaan.
 
Ik ben heel benieuwd wat jij ervan vindt, you either gotta love it or you gotta hate it.

 


 
Ben je benieuwd naar meer informatie? Lees hier verder