Diary: Interieur struggles en designmoe

Ik heb een goede vraag aan jullie. Want jongens, ik zit ergens mee. Want wanneer blijft goed design nou goed design? En wanneer blijft een interieur nu interessant? Aangezien ik nu dag in, dag uit met interieurs bezig ben, komt er eens in de zoveel tijd een periode waarin ik design-moe word. In zo’n periode ben ik eigenlijk en dikke vette design-brat. En die periode is weer aangebroken.. Maar waarom?

Vorige maanden ben ik zoveel mooie dingen tegen gekomen, maar de laatste tijd kom ik maar weinig mooi design tegen. Of niks moois, dat is niet helemaal waar. De #interiorinspo lijkt op Instagram allemaal een beetje op hetzelfde.
Komt het door de vakantie periode? Of door de komkommertijd? Ik merk namelijk dat alles dat op het social web helemaal viral gaat, logischerwijs de nieuwe maatstaaf wordt van mooie en populaire designs en interieurs. En hoe vaker iets terug komt, hoe minder speciaal iets uiteraard wordt.

Kan iets dan pas populair zijn als het online viral gaat? Betekent dat dan dat we helemaal niet voor onszelf kunnen denken? Vinden we iets pas mooi als we het vaker online zien terug komen? En erger; hoe kort duurt het voordat we op datgene dat mainstream is geworden, zijn uitgekeken?

Laatst bijvoorbeeld, had ik een meeting met een leverancier van marmoleum bedrijf Forbo. Een hartstikke gezellige gast die de nieuwe collectie Flotex Dutch Design liet zien. Deze collectie was in samenwerking met meerdere kunstenaars waardoor kunst op de vloer mogelijk is. Hartstikke vet! Toen zei ik tegen de leverancier: “ik neem aan dat ook Mae Engelgeer hier aan mee heeft gewerkt?”
En warempel, op de volgende bladzijde van de presentatiemap stond Mae Engelgeer met haar werk.

De reden dat ik haar in deze collectie verwachtte, was dat Mae Engelgeer de laatste tijd steeds mooiere samenwerkingen aangaat. Zo heeft ze recentelijk werk gemaakt voor bijv. Auping, cc-tapis en Fest Amsterdam. Daarom leek mij ook een samenwerking tussen Mae en Forbo een perfecte en logische match. Lees: ik ben fan van Mae, indien dit nog niet duidelijk was haha.

In eerste instantie was ik blij dat zij bij de collectie betrokken was. Maar een paar seconden later veranderde die blijheid in angst. Shit, Mae doet het zo goed. Dat betekent dat we haar overal gaan terugzien. Ik hoop niet dat ze een hype wordt dat over gaat. Want Mae, ik vindt je werk vet. En ik wil daar graag zo enthousiast over blíjven denken.

Nu ik er echter over nadenk, vertrouw ik daar wel op. Een goede designer dat trouw blijft aan zichzelf en aan zijn unieke product, zal waarschijnlijk nooit gaan vervelen. Net zoals Forbo met zijn nieuwe collecties, en Mae met nieuwe samenwerkingen. Ik denk dat het voor interieurs hetzelfde geldt. Zolang een interieur trouw blijf aan de gebruiker, moet het niet anders dan eigen blijven.

Ik hou erover op. Mae Engelgeer, Forbo, ik blijf fan. Always.
En ik ben heel benieuwd, zijn jullie ook wel eens designmoe?

Nieuwe artikelen