Minimal art van Marthe Wéry in het Gemeentemuseum

Afgelopen maand alweer, de tijd gaat zo snel, ging ik met moeders naar het Gemeentemuseum. Elk jaar bezoeken we inmiddels wel een museum in Den Haag. Het ene moment is dat het Mauritshuis of Beelden aan Zee. Maar vaak komen we toch terug naar het Gemeentemuseum.
Normaal gaan we met een bepaald doel naar een museum, voor een specifieke tentoonstelling of een kunstenaar. Dit keer gingen we voor het eerst blanco heen. De dag dat we dit keer het Gemeentemuseum bezochten, was de tentoonstelling van Mondriaan er, werk van Anton Heyboer (ugh) en een tentoonstelling over de Art Deco. Deze was trouwens heel gaaf en de tentoonstelling was prachtig uitgelicht. De tentoonstelling van Mondriaan had ik al vaker gezien dus daar zijn we met een rap tempo voorbij gelopen. Datgene dat mij opviel, was een kleine tentoonstelling van Marthe Wery.
Ergens in een zij-ingang vanaf de Art Deco-tentoonstelling, zagen we het werk van Marthe Wéry hangen. Het viel helemaal niet op en het was eigenlijk toeval dat we haar werk in het museum tegenkwamen. Maar hoe vet!
Haar werk is, als ik het Gemeentemuseum mar citeren, “dat in al zijn eenvoud zo krachtig is, gaat het om de zeggingskracht van lijn, vlak en kleur in relatie tot de ruimte. In het Berlagekabinet zijn nu hoogtepunten te zien uit Wéry’s oeuvre uit de jaren ’70 en ’80 waarin zij papier als drager gebruikt.” Wikipedia zegt hierover: “Al mijn werk”, zei ze, “is een fundamenteel onderzoek om het oppervlak te beleven. Fundamenteel en elementair: dat wil zeggen hoofdzakelijk door te streven naar en het opzoeken van de hoofdzaak door middel van zijn minimum.
Haar werk is minimalistisch, bijna een beetje als het werk van Jan Schoonhoven. En het heeft een ruimtelijk aspect. Dat vind ik als interieurarchitect extra leuk natuurlijk.

 

Je kunt het werk van Marthe Wéry nog t’m 4 maart 2018 bekijken!